Támogatás

Az oldal oktatási célra készült, és folyamatosan fejlesztem, amikor időm engedi. A tárhelyet önerőből tartom fent, ezért bármilyen támogatással segítheted a további működést.

Paypal címem: 
niethammer.zoli@gmail.com

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kiterjesztett valóság modellkhez használunk. Nyomtasd ki kb. 10-15 cm méretben, vagy nagyítsd ki egy monitoron!

Az előző cikkben röviden ismertettem a virtuális növények készítésének módját. Teszteléshez töltsd le (jobb gomb - link mentése másként ) a bacopa.pla fájlt, majd nyisd meg a programmal.

Sokféle export található a File – Export menüben. Kézenfekvő lenne a OBJ formátum használata, mivel azt közvetlenül be lehetne másolni a WebGlBasic kódjába, de sajnos a virágos részeket hibásan exportálja a program.

A WRML formátumból egy saját fejlesztésű konverterrel néhány kattintással használható kódot készíthetsz. Innen letöltheted a konvertálót: wrmltowebglbasic.exe

Nyisd meg a WRML fájlt, konvertáld a kódot, majd másold a vágólapra!

Ezután csak be kell illesztened a vágólapról a WebGlBasic szerkesztőbe a sok OBJ formátumú geometriát. A végén egy PLANT nevű csoportba helyezi a konverter az összes elemet azért, hogy az egész növényt egyben lehessen kezelni.

A csoport elé írt HELY, FORGÁS, MÉRET utasításokkal az egész növény transzformálható más helyre, méretre, forgási szögre. Rövid kiegészítő kód hozzáírásával másolatokat készítettem véletlen transzformációkkal.

for(n,1,3)
x = rand(-5,5)/10
y = -1
z = rand(-5,5)/10
hely(x,y,z)

sy = rand(0,360)
forgás(0,sy,0)

m = rand(70,100)/100
méret(m)

másolat(PLANT)
next(n)