Támogatás

Az oldal oktatási célra készült, és folyamatosan fejlesztem, amikor időm engedi. A tárhelyet önerőből tartom fent, ezért bármilyen támogatással segítheted a további működést.

Paypal címem: 
niethammer.zoli@gmail.com

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kiterjesztett valóság modellkhez használunk. Nyomtasd ki kb. 10-15 cm méretben, vagy nagyítsd ki egy monitoron!

Személyes kötődésem van a várhoz, mivel gyakran felkeresem a csobánci hegyet, és természetesen a várromot is. A forrásban felsorolt oldalak mellet tehát van helyszíni tapasztalatom, és sok saját fényképem is. Sőt egy alkalommal sárkányról is sikerült légifelvételeket készíteni.

A vár modellezését több évnyi adatgyűjtés, tervezgetés előzte meg. Sok részletet még nem sikerült kidolgozni az adatok hiánya miatt. Az alaprajzok viszonylag egyértelműek, de az épületek alakjára csak néhány korabeli rajzból lehet következtetni.

A 3D modellezést a Blender szoftverrel végeztem. A következő videó is ezzel készült.

Az online nézhető változat a Blenderből exportált OBJ fájlok alapján készült a WebGlBasic fordítóval. Megnézéséhez erősebb számítógép javasolt, telefonnal nem biztos, hogy működik!

 

 

Források:

https://www.csobancvar.hu/magyar/oldalak/a_var_tortenete/
https://3dwarehouse.sketchup.com/model/c69858e06a813d62243d7c22fca6dae0/Csob%C3%A1nci-v%C3%A1r?hl=en
https://varlexikon.hu/csobanc
https://varak.hu/latnivalo/index/208-Gyulakeszi-Csobanc/