Támogatás

Az oldal oktatási célra készült, és folyamatosan fejlesztem, amikor időm engedi. A tárhelyet önerőből tartom fent, ezért bármilyen támogatással segítheted a további működést.

Paypal címem: 
niethammer.zoli@gmail.com

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kiterjesztett valóság modellkhez használunk. Nyomtasd ki kb. 10-15 cm méretben, vagy nagyítsd ki egy monitoron!

A 3D modellezés egyik legnehezebb része a geometria megrajzolása. Ebben a legjobb talán a TINKERCAD. Ingyenesen, online lehet 3D-ben rajzolni, és a végeredményt ki lehet exportálni OBJ formátumú fájlba. Ez a formátum tisztán szöveges, és nagyon egyszerűen olvasható. 

 

Az OBJ formátum

A mintában egy ilyen OBJ fájl részletei láthatók.

Sok felesleges sor törölhető, de akár maradhat is a forrásban a webglbasic fordító ezeket kihagyja. Alapesetben a pirossal keretezett pontok (vertex) koordinátái, és a kékkel jelzett felületek (face) indexei kellenek. A sor elején a v, és az f betű jelzi, hogy milyen adat van az adott sorban.

A pontok koordinátái x,y,z sorrendben vannak tárolva. A listában a legelső pont indexe 1, majd a következő a 2, stb.
A pontok indexeivel adjuk meg a felületeket, amelyek mindig háromszögek. Az első felület az 1,2,3 indexű pontokkal adható meg. A második felület az 1,3,4 pontokkal. 

Export TINKERCAD-ból

 A munkasík, amelyen rajzolunk az XY sík. Érdemes a közepére rajzolni egy kis objektumot, hogy könnyebben megtaláljuk az origót rajzolás közben. Az alapsíkra rajzoltam a 40x40x10-es méretű kaput.

Ezután csak a kaput jelöltem ki, hogy csak az kerüljön exportálásra.
 
 

 

Ezután az Export gombra kattintva ki kell választani az .OBJ gombot, és le kell tölteni egy ZIP fájlban két export fájlt. Az OBJ kiterjesztésűt kell kimásolni egy tetszőleges mappába.

 

Az OBJ fájl tartalmának beillesztése a fordítóba

Az OBJ fájlt meg kell nyitni egy szövegszerkesztővel, ami helyesen tördeli sorokra a tartalmát. Erre a célra a legjobb a PSPad ingyenes kódszerkesztő, de megteszi a Totalcommander szövegnézegetője is. [F3]

A megnyitott OBJ fájl teljes egészében bemásolható a webglbasic fordítóba a mellékelt minta szerinti utasítások közé.

Kisebb lesz a forrás, ha előzőleg töröljük a felesleges sorokat. Csak a v, és az f betűvel kezdődő sorokra lesz szükség.

A méret utasítással 20%-ra csökkentettem a modell méretét, mert az eredeti 40 egység elég nagy.

Fordítás után megjelenik a szürke geometria, majd egy szín utasítással lehet módosítani a kapu színét. A TINKERCAD exportálja az objektum helyét is, ezért kellett már eleve az XZ síkra rajzolni a kapu alját. Természetesen a hely utasítással tetszőleges pozícióba tolható a geometria. A szín helyett hiába adunk meg textúrát, az így még nem fog működni. Az OBJ fájl nem tartalmazza a MAP koordináta adatait, vagyis, hogy a háromszögek csúcsaihoz a textúra melyik része tartozik. Ezt kézi kódolással szinte lehetetlen megoldani. Szükség lesz egy UVMAP programra.

 

 

UV MAP

Ez elég nehéz téma lesz, és nyugodtan ugorhatsz a következő fejezetre, ha nem értenéd.

Adott egy 2D textúra (láva minta), és egy 3D háromszög (a kapu tetején). A háromszög csúcsaihoz kell valahogy rendelni a textúra egy kis részét. (Az is háromszög alakú lesz, de más mérete lehet. A nyújtást, a transzformációt majd a webgl megoldja.)

Az OBJ fájlba be kell raknunk a vt-vel kezdődő sorokat, amelyek a 2D textúra pontjainak koordinátáit adják meg. Ezek 0..1 közötti számok. A vízszintes koordináta az U, a függőleges a V.

A példában az 5. vt-vel kezdődő sorban a u=0.19.. v=0.78.. A zöld nyíl erre a pontra mutat a textúrán.
A 6. indexűnél a v nem változik, de az u kicsit jobbra van az előzőhöz képest. A 10. indexű pedig majdnem a bal felső sarokra mutat. Így alakul ki a textúrán a fehérrel körvonalazott kicsi háromszög.

A felület megadásánál ezt látjuk: f 14/5 13/6 8/10

A per jel előtt a 3D pontok sorszáma, indexe látható. A per jel után a map indexek vannak. Itt rendeljük hozzá a 3D pontokhoz, a 2D textúra pontokat. Vagyis a 14. ponthoz tartozik az 5. uv koordináta 0.19, 0.78

Hasonló módon kell minden háromszöghöz rendelni a map uv adatokat.

 

Textúra map készítés az UVMapper programmal  http://www.uvmapper.com

Ingyenesen használható a program classic verziója. (http://www.uvmapper.com/download/uvmapper030a.zip)

Kicsomagolás után rögtön futtatható, nem kell telepíteni.

A TINKERCAD-ból kiexportált OBJ fájlt meg is nyithatjuk, majd a statisztika ablak után [ok] közli a program, hogy nincs map információ a megnyitott fájlban.

Rögtön be kell állítani az 5 féle mapból egyet. A kapu geometriánál a Planar verziót választottam. Ez csak az első, és a hátsó síkra helyez textúrát. 

 
Itt nem kell semmit sem módosítani, csak [OK].


 
 A program megrajzolja a háromszögeket, és már csak el kell menteni az új OBJ fájlt, ami már tartalmazni fogja a map adatokat is.

Érdemes másik néven menteni, hogy később másfajta uv map is használható legyen az eredeti megnyitásával. 

Végül a módosított OBJ tartalmat kell bemásolni a webglbasic forrásba az obj.start(), és az obj.end utasítások közé.

Így már a textúra utasítás is működni fog, sőt az u.v ismétléssel sűríthető a minta.
A példában u irányban 4x, v irányban 2x az ismétlés.

 

 A BOX map eljárás a kapu belső felületeit is textúrázza úgy, hogy nem látszik az illesztés.