Támogatás

Az oldal oktatási célra készült, és folyamatosan fejlesztem, amikor időm engedi. A tárhelyet önerőből tartom fent, ezért bármilyen támogatással segítheted a további működést.

Paypal címem: 
niethammer.zoli@gmail.com

Felhasználói módok

Az oldalt három módban is használhatod. Részletek itt olvashatók.

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kiterjesztett valóság modellkhez használunk. Nyomtasd ki kb. 10-15 cm méretben, vagy nagyítsd ki egy monitoron!

A GearsBot egy nyílt forráskódú online robotprogramozó felület.

Az eredti oldal: https://gears.aposteriori.com.sg/
A forrás: https://github.com/QuirkyCort/gears

A forrás nem tartalmazott magyar nyelvi fájlt. Ezt én készítettem el, és a szerző már az eredeti oldalon is elérhetővé tette, tehát ott is kiválasztható a magyar nyelv.

A saját oldalamon: https://webglbasic.com/gears/

Érdemes ezt használni, mivel az itt látható példák erre vonatkoznak, illetve a saját oldalamin több világot is készítettem, ami az eredeti oldalon nem található meg. A kódok letölthetők XML, vagy pyton (py) formátumban is. Ezek közvetlenül feltölthetők a rendszerbe. Kérdésekre a következő csoportban tudok válaszolni: https://www.facebook.com/groups/robotikaaziskolaban

KÓDOK LETÖLTÉSE: PROGRAMOK.ZIP

A tank mozgás a robot bal, és jobb kerekének sebességét állítja. Negatív érték esetén visszafelé forog a kerék.

 

Ha az egyik kerék gyorsabb, mint a másik, akkor a robot elfordul. Balra kanyarodik, ha a jobb kerék gyorsabb, és jobbra kanyarodik, ha a bal kerék gyorsabb. 

 

 

Áttekinthetőbb lesz a kód, ha az egyes feladatokat külön függvényben kódoljuk. A függvény bemenetén változókat is fogadhat, amit felhasználhatunk a függvény kódjában.

 

Ütközések elkerülésére használható az ultrahangos távolságmérő. 

A szín szenzor néhány alapszín számát, vagy angol nevét adja vissza. A robot konfigukálásnál több szenzort is fel lehet rakni a robotra, és akár előre is nézhet az érzékelő.