Keresés

Bemutatkozás

Ez az oldal elsősorban gyereknek készült. Egy általam kitalált programozási nyelvet fordít át WebGL nyelve. Az új böngészők ezt már képesek 3D-ben megjeleníteni.

Az oldal ingyenes, ezért bármilyen támogatásnak örülök. (Megosztás, reklámozás, anyagi támogatás.)

Niethammer Zoltán


PayPal azonosító:
niethammer.zoli@gmail.com 

3D Időkép

Fejlesztés alatt van a 3D időkép vizualizáció, amely az ingyenes adatbázis  alapján élőben mutatja a legfontosabb időjárási adatokat. 

A fejlesztés részleteiről itt olvashatsz: 3d-idokep

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kamera 3D viszonyítási pontnak tekint, ha betöltesz egy AR tartalmat. Az oldalon található tartalmak a következő képet használják:

 

HGT konverter

 
DOWNLOAD
HGT 1.05
14 MB

LICENCE:
A program ingyenes, kivéve üzleti célú felhasználás esetén!
A HTML export oldal szabadon publikálható, de a bal felső sarokban látható logo nem törölhető! 

DEMO:

Eredetileg a WebGlBasic fordítóba szerettem volna beépíteni a NASA SRTM adatbázisából letölthető HGT fájlokat, de hamar kiderült, hogy túl nagy az adatbázis, és ráadásul gyakran egy fájlból nem is lehet megalkotni a 3D modellt.

A program egyszerre 4 HGT fájlt képes betölteni, majd a kijelölt területet OBJ formátumra konvertálja. Ezt a formátumot bármelyik 3D szerkesztő képes importálni, és a WebGlBasic is fel tudja dolgozni. Sokkal takarékosabb a PLANE formátum, amit csak a WebGlBasic-hez terveztem.

Nagyobb méretű modellek esetén célszerű a helyi meghajtóra menteni HTML fájlba a geometriát.

Letöltés

A program letöltése után tetszőleges mappába kicsomagolható. Külön telepítésre nincs szükség.

 

A hgt mappába kell bemásolni a letöltött, és kicsomagolt adatbázisokat. A prj mappába kell menteni a projecteket. Az output mappába kerülnek az OBJ, és a PLANE mentések. A html mappában lévő share mappába kerülnek a HTML mentések. A lib mappa szükséges a 3D megjelenítéshez. A colors mappában vannak a paletta fájlok BMP formátumban.

A program indítása előtt le kell tölteni a szükséges adatbázisokat, bár a letöltött változatban van már 16 db mintafájl.

 

HGT formátum

A NASA az űrsiklóval a Föld legtöbb részét radaros méréssel feltérképezte. A mérési adatokat 1x1 fokos területű négyzetekre bontották, és szabadon letölthetővé tették. Minden HGT fájlban 1201x1201 db magassági adat van tárolva 2 bájtos formátumban. A fájlok neve egyúttal a földrajzi koordinátáit is megadja.

Pl.: N45E008.hgt – Északi szélesség 45 fok, keleti hosszúság 8 fok

Tehát az 1 fokos területet 1200 részre bontva kapjuk meg a 30 méteres pontosságot.

 

Az adatbázisból kiolvasott magasság (pl. 120 m) alapján egy színpalettáról meghatározza a program az adott pixel színét. Ezután lehet konvertálni a színek és magasságok alapján HTML, OBJ, vagy PLANE formátumra.

  

Adatbázisok letöltése

Először pontosan meg kell határozni a földrajzi koordinátákat. A Krakatau vulkán maradványait keressük meg a google maps segítségével.

 

 

A -6 fok szélesség a déli szélességet jelenti, a 105 fok a keleti hosszúságot. Azaz a S6E105 nevű HGT fájlt kell letölteni. A NASA oldalanán az Eurasia link alatt található a fájl.

 

Sokkal egyszerűbb a szükséges fájlok letöltése egy interaktív térkép segítségével, amit Derek Watkins készített: http://dwtkns.com/srtm30m/

 

A Download DEM gombbal letölthető a sárgával jelölt 1x1 fokos terület. Célszerű a szomszédos területeket is letölteni. Kitömörítés után be kell másolni a program hgt mappájába a fájlokat.

A program indítása után 4 blokkba tölthetők az adatbázisok. Zöld szín jelzi az aktuális blokkot. Rákattintva [1] jelölhető ki a blokk, majd választani kell egy HGT fájlt [2], és végül a Load HGT gombbal [3] tölthető be az adatbázis.

Sikeres betöltés után megjelenik a fájl neve:

 

 

A négy adatbázis betöltése után a Draw gombbal megrajzolható a színes térkép.

 

Másik paletta választása után újra kell rajzoltatni a térképet a Draw gombbal.

 

Következő lépés a kijelölés. A fehér keret sarkait egérrel kell húzni a megfelelő pozícióba.

 

Végül konvertálhatók az adatok [1] OBJ, [2] PLANE, vagy [3] HTML formátumra.

 

Az OBJ fájl az output mappába kerül OBJECT.OBJ néven, a PLANE fájl PLANE.TXT néven. Ezek a fájlok a következő konvertáláskor felülíródnak, tehát máshová kell helyezni, ha szükséges.

A HTML fájloknak adhatunk egyedi neveket, amelyek a html/share mappába kerülnek.

A HTML fájlt célszerű a CHROME, vagy a FIREFOX böngészővel megnyitni. Ezek biztosan támogatják a HTML5 szabványt.

 

Navigálás a 3D modellben:

 

 

Másik területet új néven konvertálva:

 

 

 

A Controls panellel módosítható a modell néhány paramétere.

 

A betöltött adatbázisok, a kijelölt terület, a paletta beállítása elmenthető egy project fájlba. Így később visszatöltve folytatható a munka.

 

 

Tavak, folyók

A térképen az kurzor [1] mellett leolvasható a magassági adat. Tavaknál, nagyobb folyóknál ez az érték közel állandó. A Balaton esetén 100 m körül van ez az érték. Normál map használatával ezek a területek is hasonló színűek lesznek a környék többi részéhez. Ilyenkor érdemes bekapcsolni [3] a külön vízre használható map-ot. Többféle [4] színezéssel rajzolható meg a víz színe a [2] minimális, és maximális szintek között. A térképen a bal gombbal kattintva a minimális szint íródik be, a SHIFT gombbal kattintva a maximális szint íródik be.

 

HTML5 konverzió:

Módosítható az exportálás [1] felbontása. Minél nagyobb a szám, annál kisebb lesz a [2] fájlméret. A 3D modellben a FRONT, és a TOP kamera helye módosítható a [3] koordináták megadásával.

 

Címkék:

Maximum 9 db címke adható a modellhez. A címke akkor lesz látható, ha begépeljük a szöveget a [1] táblázatba. Később is elrejthetők, ha az előtte lévő szürke mezőre [2] kattintunk. Erre akkor lehet szükség, ha a címkék átfedik egymást. A címke az egérrel húzható [3] a térképen. A pontos helyét a piros pont jelzi.

A címkék egyéb [4] adatai:

x+ Az összes címkét eltolja a megadott értékkel x irányban (pixel)
y+ Az összes címkét eltolja a megadott értékkel y irányban (pixel)
Elevation+ A címkéket függőlegesen eltolja a 3D modellben
Size A szöveg mérete. (Fontos: a tizedes jel a PONT!)

 

1.05 verzió:

Beépítettem egy paletta generáló részt is, amivel új színátmenetes paletták készíthetők. A megfelelő palettákat el is lehet menteni a colors mappába, és utólag lehet módosítani egy képszerkesztővel.

A lementett paletták neve map-al kezdődjön!