Keresés

Bemutatkozás

A böngészők képesek webgl 3D tartalmak megjelenítésére is, de a kód megírása felkészült programozót igényel. Ezt az oldalt azért fejlesztem, hogy egyszerű utasításokkal könnyen, és gyorsan lehessen ilyen tartalmakat készíteni programozási tudás nélkül is. Az oldal ingyenes, ezért bármilyen támogatásnak örülök. (megosztás, reklámozás, anyagi támogatás.)

Niethammer Zoltán


PayPal azonosító:
niethammer.zoli@gmail.com 

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kamera 3D viszonyítási pontnak tekint, ha betöltesz egy AR tartalmat. Az oldalon található tartalmak a következő képet használják:

 

Ajánlott oldalak

9. Lecke: Térkép

Sokszor van olyan feladat, ahol előre meghatározott rácspontokba kell objektumokat helyezni. Ilyen például egy sakktábla is. Ilyen feladatokra találtam ki a TÉRKÉP utasítást. Valójában három utasítás szükséges, mivel előzetesen definiálni kell néhány adatot, hogy meg lehessen rajzolni a térképet.

[1][2] Első lépésben megrajzoltam 2 db bábú figurát. Csoportba helyzetem mindkettő részeit. A csoport előtt adtam meg a koordinátáikat. A példában közel vannak a kész térképhez, de később a minta objektumokat el lehet helyezni a látóhatáron kívülre. Pl.: hely(-3000,0,0)

A csoportoknak B1, és B2 nevet adtam.

[3] Ezután a TÉRKÉP.ELEM utasítással egy tetszőleges karakterhez rendelem a csoportneveket. Az „x” lesz a B1 objektum, az „o” lesz a B2 objektum a térképen.

[4] A következő sorban megadtam a térképrajzolás kezdeti koordinátáit. Ehhez a ponthoz viszonyítva másolja majd az objektumokat a térkép utasítás.

[5] Majd meg kell adni a térképrács méretét. A TÉRKÉP.RÁCS utasítás első 3 paramétere a dx, dy, dz értéke, vagyis ennyit lép a kirajzolt objektum után a TÉRKÉP utasítás. Ebben az esetben dx=2, a többi nulla, tehát jobbra 2 egységgel rajzolja a következő elemet.

[6] A második 3 paraméter adja meg, hogy egy sornyi TÉRKÉP utasítás után a következő TÉRKÉP utasítás a kezdőponthoz képest mennyivel mozduljon el. A példában dz=2, a többi nulla, tehát előre 2 egységgel rajzolja a következő sort.

[7] Végül jöhet maga a térkép. A TÉRKÉP utasítás paramétereként egy karaktersort kell megadni. Ebben csak az előre megadott karaktereket használhatod, és a szóközt. A szóköz helyére nem rajzol semmit.