Keresés

Bemutatkozás

Ez az oldal elsősorban gyereknek készült. Egy általam kitalált programozási nyelvet fordít át WebGL nyelve. Az új böngészők ezt már képesek 3D-ben megjeleníteni.

Az oldal ingyenes, ezért bármilyen támogatásnak örülök. (Megosztás, reklámozás, anyagi támogatás.)

Niethammer Zoltán


PayPal azonosító:
niethammer.zoli@gmail.com 

3D Időkép

Fejlesztés alatt van a 3D időkép vizualizáció, amely az ingyenes adatbázis  alapján élőben mutatja a legfontosabb időjárási adatokat. 

A fejlesztés részleteiről itt olvashatsz: 3d-idokep

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kamera 3D viszonyítási pontnak tekint, ha betöltesz egy AR tartalmat. Az oldalon található tartalmak a következő képet használják:

 

9. Lecke: Térkép

Sokszor van olyan feladat, ahol előre meghatározott rácspontokba kell objektumokat helyezni. Ilyen például egy sakktábla is. Ilyen feladatokra találtam ki a TÉRKÉP utasítást. Valójában három utasítás szükséges, mivel előzetesen definiálni kell néhány adatot, hogy meg lehessen rajzolni a térképet.

[1][2] Első lépésben megrajzoltam 2 db bábú figurát. Csoportba helyzetem mindkettő részeit. A csoport előtt adtam meg a koordinátáikat. A példában közel vannak a kész térképhez, de később a minta objektumokat el lehet helyezni a látóhatáron kívülre. Pl.: hely(-3000,0,0)

A csoportoknak B1, és B2 nevet adtam.

[3] Ezután a TÉRKÉP.ELEM utasítással egy tetszőleges karakterhez rendelem a csoportneveket. Az „x” lesz a B1 objektum, az „o” lesz a B2 objektum a térképen.

[4] A következő sorban megadtam a térképrajzolás kezdeti koordinátáit. Ehhez a ponthoz viszonyítva másolja majd az objektumokat a térkép utasítás.

[5] Majd meg kell adni a térképrács méretét. A TÉRKÉP.RÁCS utasítás első 3 paramétere a dx, dy, dz értéke, vagyis ennyit lép a kirajzolt objektum után a TÉRKÉP utasítás. Ebben az esetben dx=2, a többi nulla, tehát jobbra 2 egységgel rajzolja a következő elemet.

[6] A második 3 paraméter adja meg, hogy egy sornyi TÉRKÉP utasítás után a következő TÉRKÉP utasítás a kezdőponthoz képest mennyivel mozduljon el. A példában dz=2, a többi nulla, tehát előre 2 egységgel rajzolja a következő sort.

[7] Végül jöhet maga a térkép. A TÉRKÉP utasítás paramétereként egy karaktersort kell megadni. Ebben csak az előre megadott karaktereket használhatod, és a szóközt. A szóköz helyére nem rajzol semmit.