Keresés

Bemutatkozás

A böngészők képesek webgl 3D tartalmak megjelenítésére is, de a kód megírása felkészült programozót igényel. Ezt az oldalt azért fejlesztem, hogy egyszerű utasításokkal könnyen, és gyorsan lehessen ilyen tartalmakat készíteni programozási tudás nélkül is. Az oldal ingyenes, ezért bármilyen támogatásnak örülök. (megosztás, reklámozás, anyagi támogatás.)

Niethammer Zoltán


PayPal azonosító:
niethammer.zoli@gmail.com 

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kamera 3D viszonyítási pontnak tekint, ha betöltesz egy AR tartalmat. Az oldalon található tartalmak a következő képet használják:

 

Ajánlott oldalak

10. Lecke: Limit, eltolás

Ebben a leckében egy táblás játék geometriáját készítem el. Maga a alaptábla egy egyszerű téglatest, ami kapott egy kockás textúrát.

Érdekessége a modellnek, hogy a bábukat lehet majd mozgatni az egérrel. [1] Erre való a MOZGATHATÓ utasítás. Bekapcsolása esetén minden egyszerű geometria amit alá írsz, elmozdítható lesz. Ezért érdemes a kód végére írni ezeket a sorokat. Sajnos csoportokat nem lehet így mozgatni. A mozgatás lényege, hogy a képernyő síkjában húzott egér koordinátáit átszámolja a rendszer 3D koordinátákra. Így egy húzással mindhárom koordináta változhat. A példában ez elég zavaró lenne, hogy néha az XZ sík alá, vagy fölé kerülne a bábú.

Ilyenkor a LIMIT utasítással korlátozható a test pozíciója. [2] Fontos, hogy egyéni neve legyen a testnek!

Maga az utasítás három részből áll: LIMIT.HELY.X, LIMIT.HELY.Y, LIMIT.HELY.Z 

Ha valamelyik nincs megadva, akkor ott nem érvényesül a korlátozás. [3] Első paraméterként az objektum nevét kell megadni, majd a minimum, és maximum értékeket.

 

Valóságosabb lesz a bábu, ha több testből épül fel. Mivel a csoportokat nem lehet így mozgatni, azt a megoldást választottam, hogy a B1 objektum koordinátáihoz kapcsolom a többi test koordinátáit, persze eltolva. Ha B1-et elhúzod, akkor a B1A, és a B1B is megy vele. Az eltolás mértéke itt 0.6, és 0.9 egység Y irányban. Eltolni persze lehet bármilyen irányban.

A folyamatos mozgatással akárhova lerakható a bábu. a LIMIT utasítás kiegészíthető még egy paraméterrel, a lépésközzel. Ha ezt megadod, akkor csak egy képzeletbeli rácsra helyezhető a test. A példában 0.5 egységet választottam.