Keresés

Bemutatkozás

A böngészők képesek webgl 3D tartalmak megjelenítésére is, de a kód megírása felkészült programozót igényel. Ezt az oldalt azért fejlesztem, hogy egyszerű utasításokkal könnyen, és gyorsan lehessen ilyen tartalmakat készíteni programozási tudás nélkül is. Az oldal ingyenes, ezért bármilyen támogatásnak örülök. (megosztás, reklámozás, anyagi támogatás.)

Niethammer Zoltán


PayPal azonosító:
niethammer.zoli@gmail.com 

AR marker

A marker egy olyan kép, amelyet a kamera 3D viszonyítási pontnak tekint, ha betöltesz egy AR tartalmat. Az oldalon található tartalmak a következő képet használják:

 

Ajánlott oldalak

11. Lecke: 3D szövegek

A 3DSZÖVEG, vagy a 3DTEXT utasítással szöveges információból készíthetünk 3D geometriát. A többi utasításhoz hasonlóan minél több paramétert adunk meg, annál több jellemzőt módosíthatunk. A legfontosabb az első paraméter, maga a szöveg. Ez lehet magyar ékezetes, és szóközt is tartalmazhat. A második paraméter a szöveg magassága.

3dtext(LAVA TEXTURE, 2)

A többi geometriához hasonlóan erre is vonatkoznak a szín, textúra, és a transzformációs utasítások. Egyéi nevet is ugyanúgy kaphat, mit az egyszerű geometriák.

3dtext(LAVA TEXTURE, 2)  DEF  SZ1

A harmadik paraméter a szöveg vastagsága (z irányban).  

3dtext(12345, 5, 1)

 

 

Alapesetben a szöveget merőleges kihúzással generálja a program. Lehet használni lekerekítést a kihúzás elején, és a végén, ha engedélyezzük a BEVEL funkciót.

3dtext(ABCDE, 5, 1, true, 0.4, 0.4, 1)

Először a 4. paramétert true-ra kell állítani, hogy engedélyezve legyen a BEVEL, majd a következő 3 db paraméter alakítja ki a lekerekítés módját:

5. paraméter a lekerekítés Z irányú mérete lesz
6. paraméter a lekerekítés Y irányú mérete lesz
7. paraméter megadja, hogy hány darabból (szegmensből) legyen megoldva a lekerekítés. Lehet akár 1 is, de legalább 20 kell egy szép sima lekerekítéshez

 

 

A FONT utasítással lehet még a betűk alapját módosítani. A betűtípus számát kell megadni a következő minta lapján.